by Bug Busters

Merkkejä luteista?

Löytyykö meiltä merkkejä luteista? Miten tunnistan luteen? Kuinka nopeasti luteet lisääntyvät? Siinä kysymyksiä jotka kuulemme useasti ja joihin meillä on myös vastauksia.

Miten ja millaisia merkkejä etsin luteista?

Tässä merkkejä siitä, että kodissasi tai vapaa-ajan asunnossasi on luteita:

 1. Kuorien palaset - Lude luo nahkansa ennen jokaista uutta kehitysvaihetta. Usein kuoren palasia löytyy sellaisista paikoista kuten lattialistojen vierustat, patjojen saumakohdat ja muut raot missä luteet piileskelevät.
 2. Ulostejäljet - luteet jättävät aterioituaan jälkeensä ulostejälkiä jotka ovat kuin mustekynällä tehtyjä pieniä pisteitä. Näitä jälkiä voit löytää patjoista, sängyn rungoista, petivaatteista ja muista luteiden piilopaikoista kuten lattialistat, sängyn lähellä olevat huonekalut, tapettien repeämäkohdat, porausreiät, seinien halkeamat, lattioiden raot sekä sängyn alla olevat tavarat.
 3. Puremajäljet - Luteen puremat voi huomata kutinasta, kirvelystä tai paukamista. Puremajäljet sijaitsevat yleensä pinnallisten verisuonten läheisyydessä kaulalla, käsissä ja jaloissa.
 4. Veri - Lude ruiskuttaa uhriinsa puuduttavaa ainetta sekä verenohentajaa eli antikoagulantia. Voit löytää verijälkiä vuoteestasi tai esim. sohvalta jos luteita on siinäkin.
 5. Munat - Ne ovat hyvin pieniä ja vaikeita nähdä, mutta voit löytää niitä suurennuslasilla katsoessasi. Munat ovat pieniä, vaaleita, läpikuultavia ja kapeita. Ne löytyvät samoista paikoista kuin luteetkin.
 6. Nymfit - Luteilla on monta kehitysvaihetta. Kuoriuduttuaan ne muuttuvat nymfiksi. Ensimmäisessä vaiheessa nymfit ovat vaaleita mutta tummuvat kasvaessaan
 7. Aikuiset luteet - Luteet ovat aktiivisia yöllä, joten päiväsaikaan niitä voi olla vaikea löytää. Ne eivät kuitenkaan ole nopeita liikkujia, joten sytytä yöllä valot ja tarkasta sänkysi.
 8. Haju - Jos luteita on paljon, rakennuksessa voi olla outoa hajua jota voisi kuvailla korianterin kaltaiseksi hajuksi. Ludekoirat löytävät luteet jo pienenkin hajujäljen perusteella

Missä luteet lymyilevät?

Luteet voivat litteän muotonsa ansioista piiloutua lähes mihin tahansa koloon tai rakoon. Usein ne piileskelevät sängyssä patjan uumenissa tai petauspatjan suojissa, mutta veriaterioidensa välissä ne voivat levätä esimerkiksi näissä paikoissa:

 1. Sängynpäädyt - Luteet voivat piiloutua sängynpäädyn taakse ja päädyn ollessa puuta siinä voi olla halkeamia joihin ne ahtautuvat. Myös siellä voi olla munia, ulosteita, nymfejä ja kuoren palasia.
 2. Taulujen kehykset - Hyvä rauhallinen paikka piiloutua. Tarkista ne taulut jotka on ripustettu seinälle vuoteen tai sohvan ja nojatuolien läheisyyteen. Luteiden jälkiä voi löytyä myös taulujen alapuolelta.
 3. Pistorasiat - Irrota etupaneelit ja tarkista niiden takaa.
 4. Sohvat ja tuolit - Vaikka luteiden ajatellaan piiloutuvan vain makuuhuoneeseen, se ei tarkoita sitä, etteikö niitä voisi olla myös muissa huoneissa. Jos vietät aikaa suosikki nojatuolissa tai sohvalla, saatat löytää merkkejä luteista myös tyynyistä ja tyynyjen alta.
 5. Vaatepinot - Vaatteet tarjoavat luteille turvallisen ja suojaisan paikan piiloutua. Tarkista siis vaatekaappisi ja laatikkosi sekä muut mahdolliset tekstiilien säilytyspaikat.
 6. Matkatavarat - Luteet ovat pahamaineisia matkailijoita, ja jos säilytät matkatavaroitasi varomattomasti hotellissa on mahdollista, että luteita kiipeää matkalaukkuusi ja päätyy kotiisi.

Kuinka nopeasti luteet lisääntyvät?

Luteet munivat veriaterian saatuaan 3-4 munaa päivässä, noin 20 munaa viikossa. Munat kuoriutuvat hyvissä olosuhteissa 4-7 vuorokauden sisällä. Munista kuoriutuu nymfi joista kasvaa täysikasvunen lude noin 5 viikossa, jolloin ne ovat sukukypsiä munimaan lisää luteita. Luteet lisääntyvät siis erittäin kovaa vauhtia jonka vuoksi ongelmaan on tartuttava heti kun ongelma ilmenee.

Soita asiantuntijalle päästäksesi eroon luteista, luteista ei pääse eroon kotikonstein!

Jos havaitset yhdenkin näistä merkeistä, on parasta soittaa asiantuntija paikalle soittamalla numeroon 050 326 4538 tai ota yhteyttä palautelomakkeen kautta.