Lude eli lutikka, seinälude

Lude eli lutikka, seinälude on yleistynyt Suomessa räjähdysmäisesti. Lude lisääntyy suotuisissa olosuhteissa nopeasti, joten yksi avaintekijä luteiden torjunnassa on pikainen toiminta ja tuholaistorjunnan aloittaminen välittömästi. Heti kun ensimmäiset lude-epäilyt ovat heränneet, ota välittömästi yhteyttä tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen.

Lude - tuntomerkit

Aikuinen lude on väriltään ruskeahko ja pituudeltaan alle 10 mm, yksilöiden pituudet luonnollisesti hieman vaihtelevat. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön ryömivä hyönteinen. Jos luteita on runsaasti, niiden epämiellyttävän hajun voi havaita sisätiloissa. Luteen toukat eli nymfit ovat puolestaan väritykseltään vaaleita ja hyvin pieniä. Munat ovat noin millin mittaisia vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia.

Luteen purema

Useasti luteita aletaan epäilemään vasta kun ensimmäiset puremajäljet huomataan. Luteen purema on itsessään vaaraton, sillä luteiden eivät levitä tauteja. Toiset henkilöt kuitenkin reagoivat puremaan hyvinkin voimakkaasti puremajälkien ollessa kirveleviä ja kutisevia, jolloin tarvitaan kortisonihoitoa. Puremajäljet esiintyvät usein kolmen ryppäissä, suurten verisuonten läheisyydessä ja nukkuessa paljaiksi jäävillä ihoalueilla. Lutikan puremaa voidaan virheellisesti erehtyä luulemaan myös lintukirpun puremaksi.

Luteen alkuperä ja leviäminen.

Luteiden alkuperää voi olla hyvin hankalaa selvittää varmuudella. Useimmiten lude kuitenkin päätyy sisätiloihin irtaimiston mukana. Tyypillistä on saada luteita ulkomailta palaavan henkilön matkalaukusta tai kierrätyksestä tai roskalavalta tuodun hyväkuntoiselta näyttäneen huonekalun kautta. Kerros- tai rivitaloon päästyään lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistoja pitkin tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. Luteet eivät siis ole välttämättä peräisin niistä ilmoittaneen henkilön huoneistosta. Luteet lisääntyvät nopeasti, aikuinen yksilö munii keskimäärin 1-5 munaa päivässä ja toukka eli nymfi kehittyy aikuiseksi viiden kehitysvaiheen kautta sisälämpötiloissa noin kahdeksassa viikossa.

Luteen ulostejäljet

Useissa taloyhtiöissä joissa luteita on ollut aikaisemminkin, on sovittu yhteisiä sääntöjä. Esimerkiksi kielletään roskalavalle vietyjen huonekalujen tuominen sisätiloihin. Luteiden takia pois heitettyjen huonekalujen käsittelyyn ja merkintään on annettu erityisiä ohjeita, huonekalu on pakattava tiiviisti muoviin jo asunnossa, jotta luteita ei tipu kuljetuksen aikana esim. rappukäytävään. Jos hävitettävä huonekalu viedään roskalavalle eikä suoraan ongelmajätteeseen hävitettäväksi kuten kuuluisi tehdä, se pitää merkitä näkyvästi varoitustekstillä, jolloin muut asukkaat eivät kanna poistettua huonekalua takaisin asuintiloihin. Yleinen syy luteisiin varsinkin kesämökeillä ovat myös välikatossa majailevat lepakot.

Luteiden esiintyminen ei liity suoraan asunnon tai asukkaan siisteyteen tai hygieniaan. Hyvällä perushygienialla ja säännöllisellä siivouksella voidaan kuitenkin löytää mahdollinen lude ongelma, jolloin tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ajoissa. Aamuisin voit tarkastella löytyykö lakanoista pieniä tummia ulostepisteitä tai verijälkiä sekä löytyykö sängyn rakenteista tai sängyn lähettyviltä esim. yöpöydistä ja jalkalistoista sängyn viitteitä luteista. ~ Eeva Väisänen ~

Luteet piileskelevät päivisin

Luteita on lähes mahdoton havaita päivällä varsinkin, jos niitä on vähäisessä määrin, sillä ne piileskelevät valoisaan aikaan sängyn rakenteissa, seinällä taulujen takana tai lattia/ovilistojen raoissa tai muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteen piilopaikat tunnistaa pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä. Luteet viihtyvät parhaiten +20-25 C lämpötiloissa.

Matkatavaroiden käsittely

Koska luteet tyypillisesti päätyvät koteihin ulkomaiden tuliaisina (hotellit), matkalaukun säilytyksen kanssa lomakohteessa kannattaa olla tarkkana. Laukkua ei missään nimessä saa säilyttää sängyn alla tai lattialla, vaan laukku tulisi sijoittaa matkalaukkutelineelle. Jos huoneessa ei ole matkalaukkutelinettä, myös kylpyamme on hyvä sijoituspaikka laukulle. Jos kuitenkin herää epäilys luteiden pääsystä matkatavaroihin, matkalaukku olisi hyvä saunottaa matkan jälkeen tiukasti suljetussa muovisäkissä. Laukku olisi hyvä avata pihalla, ja poistaa laukusta läpinäkyvään ja helposti suljettavaan muovipussiin kaikki kemikaalit ja muut tavarat jotka eivät kestä kuumuutta. Suositeltavaa on, että laukun tulisi olla vähintään +90C asteen lämmössä ja kolmen- neljän tunnin ajan. Laukusta poistettuja tavaroita ja kemikaaleja kannattaa myös tutkia tarkkaan ennen muovipusseista poistamista.

Hyvä keino varmistaa matkalaukun turvallisuus on myös pakastaminen. Matkatavarat jätetään talviaikaan ulos kovaan pakkaseen vähintään kahdeksi vuorokaudeksi. Jos ulkona ei ole pakasta, matkalaukun voi myös laittaa myös pakastearkkuun. Lämpötilan tulisi silloin olla -20C astetta ja suositeltava aika on 2-3 vuorokautta.

Ongelmat luteen kotikonstein tehtävässä torjunnassa

Luteiden torjunta on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta kotikonstein. Yksittäisiä luteita voi tuhota hyönteismyrkyn avulla, sängyn voi hävittää ja vuodevaatteet pestä korkeassa lämpötilassa. Luteet kuolevat n. -20 asteen pakkasessa, ja vastaavasti lämpökäsittelyssä +60-70 asteessa. Luteiden monet piilopaikat vaikeuttavat kotikonstein tehtävää luteiden torjuntaa, koska torjunnan onnistumisesta ei ole helppoa saada täyttä varmuutta. Jossain tapauksissa asuntoon levitettävät kuluttajakäyttöön tarkoitetut torjunta-aineet saattavat ajaa luteet hetkeksi piiloon, jolloin ongelmaa vain siirretään eteenpäin. Tästä syystä tehokkain ja suositeltavin keino onkin ottaa heti yhteyttä tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen.

Luteet selviävät jopa 8 kuukautta ilman ravintoa, tämä hankaloittaa luteiden torjuntaa entisestään koska varmuutta torjunnan onnistumisesta on vaikea saada. Onko luteet onnistuttu todella hävittämään vai ovatko ne menneet vain hetkeksi muualle piiloon. Kerros- ja rivitalossa yksittäisessä asunnossa kotikonstein tehtävät torjunnat ajavat luteet helposti naapuriin pahentaen tilannetta. Tästä syystä varsinkin kerrostaloissa lude ongelmasta on suositeltavaa kertoa mahdollisimman nopeasti isännöitsijälle, jotta kaikki asunnot saadaan käsiteltyä saman aikaisesti.

Lämpötorjunta vai myrkytys?

Jos harkitset lämpötorjunnan sijaan luteiden myrkyttämistä, muista, että myrkkyjä käytettäessä joudut elämään luteiden kanssa viikkoja, pahimmassa tapauksessa jopa kuukausia sekä olemaan luteiden syöttinä. Myrkytystä käyttämällä joudut myös hävittämään huonekalujasi. Luteiden lämpötorjunnalla niistä päästään eroon päivässä lopullisesti. Bug Busters on edelläkävijä myrkyttömässä tuholaistorjunnassa. Suurimmat tuholaistorjuntayrityksetkin ovat siirtymässä Bug Bustersin käyttämään ekologiseen torjuntaan, koska he ovat huomanneet myrkkyjen tehottomuuden käytännössä. Myrkkyjen teho on heikentynyt lutikoiden kehittäessä resistenssiä torjunta-aineita vastaan.

Luteiden torjunta

Jos luteet ovat jo päässeet kotiisi, niistä ei pääse eroon kotikonstein, vaan torjuntaan tulee käyttää ammattilaista. Luteita torjutaan usealla eri tavalla: pakastaminen, saunottaminen, myrkytys, pölytys sekä lämpötorjunta. Luteiden lämpötorjunta on luontoystävällistä, turvallista sekä nopeaa ja se tappaa luteen varmasti munasta aikuiseen yksilöön yhdellä käsittelykerralla. Koska olemme varmoja ja ylpeitä ammattitaidostamme, voimme antaa lämpötorjunnallemme 60 pv takuun.

Ensimmäisen lämpötorjunnan onnistumisprosenttimme on huikeat 97% ja toisen käsittelykerran jälkeen 100%.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

  1. Ludetesti
  2. Luteiden lämpötorjunta
  3. Olemme onnistuneet 100%:sesti tänä vuonna
  4. Olemme 24% edullisempia kuin kilpailijamme. Katso lude torjunta hinnastomme!
  5. Videoita luteista
Meiltä saat takuun sekä maksuaikaa laskullesi