Ludetarkastus

Aina ei ole helppoa sanoa onko kyseessä lude vai jokin muu hyönteinen. Luteet jättävät vaihtelevasti jälkiä huonekaluihin tai petivaatteisiin. Joskus jälkiä ei tahdo löytää, jos ludetartunta on kovin nuori. Tämän vuoksi tarjoamme asiakkaillemme ludetarkastuksia jossa käymme asiakkaan kodin lävitse ammattimaisilla välineillä joilla mahdollinen ludetartunta löytyy.

Ludetarkastus on asiakkaallemme veloitukseton, jos asiakas tilaa tarkastettuun tilaan luteiden lämpötorjunnan. Muutoin tarkastuksesta veloitetaan 99.20 EUR / huoneisto. Lisäksi veloitamme matkakorvausta 0.62 EUR/km.

Lude - tuntomerkit

Aikuinen lude on väriltään ruskeahko ja pituudeltaan alle 10 mm, yksilöiden pituudet luonnollisesti hieman vaihtelevat. Lude on rakenteeltaan leveä ja litteä, siivetön ryömivä hyönteinen. Jos luteita on runsaasti, niiden epämiellyttävän hajun voi havaita sisätiloissa. Luteen toukat eli nymfit ovat puolestaan väritykseltään vaaleita ja hyvin pieniä. Munat ovat noin millin mittaisia vaaleita, läpikuultavia ja pitkulaisia.

Luteen ulostejäljet

Luteen purema

Useasti luteita aletaan epäilemään vasta kun ensimmäiset puremajäljet huomataan. Luteen purema on itsessään vaaraton, sillä luteiden eivät levitä tauteja. Toiset henkilöt kuitenkin reagoivat puremaan hyvinkin voimakkaasti puremajälkien ollessa kirveleviä ja kutisevia, jolloin tarvitaan kortisonihoitoa. Puremajäljet esiintyvät usein kolmen ryppäissä, suurten verisuonten läheisyydessä ja nukkuessa paljaiksi jäävillä ihoalueilla. Lutikan puremaa voidaan virheellisesti erehtyä luulemaan myös lintukirpun puremaksi.

Missä luteet piileskelevät?

Luteita on lähes mahdoton havaita päivällä varsinkin, jos niitä on vähäisessä määrin, sillä ne piileskelevät valoisaan aikaan sängyn rakenteissa, seinällä taulujen takana tai lattia/ovilistojen raoissa tai muissa vastaavissa piilopaikoissa. Luteen piilopaikat tunnistaa yleensä pienistä tummista, pyöreähköistä ulostepisteistä.

Luteen poikaset - NymfitAikuinen lude eli lutikkaLuteen ulostejälkiä

TARKISTUSLISTA

  1. Tarkista löytyykö lakanoista verijälkiä tai ihosta kutisevia puremajälkiä (yleensä 3 ryppäissä),
  2. Tarkista sänky, patja ja varsinkin sängyn alapuoli jotta löytyykö eläviä tai kuolleita luteita tai ulostejälkiä.
  3. Tarkista yöpöydät, taulujen taustat sekä tapettien mahdoilliset halkeamat.

VINKKEJÄ

Jos epäilet, että kodissasi on luteta, mutta et löydä luteiden aiheuttamia jälkiä tai jäljet ovat epämääräisiä, niin hyvä vaihtoehto on käyttää 2-puolista teippiä luteiden kiinni saamiseksi. Teippiä voit asentaa sängyn jalkoihin, sängyn runkoon sekä patjaan. Voit myös kehtystää itsesi 2-puolseisella teipillä (lakanan ympäri teippiä) niin, että jos lude tulee yöllä syöntiretkelle se jää teippiin kiinni. Teippejä kannattaa pitää noin 2 viikkoa, jonka aikana luteita on varmasti tarttunut teippeihin jos niitä asunnossa on. 2-puolista teippiä saa ostettua hyvin varustetuista rautakaupoista.

Älä missään nimessä vaihda nukkumapaikkaa koska muutoin luteet leviävät koko asuntoon. Tämän vuoksi mahdollinen ludeongelma on ratkaistava PIKAISESTI! Mitä kauemmin aikaa kuluu, sen kalliimmaksi luteiden torjunta tulee. Älä myöskään siirrä tavaroitasi huoneesta muualle asuntoon.

Ludetunnistus: Aikuinen lude, Luteen puremia, Luteen ulostejälkiä

Epäiletkö, että kodissasi on luteita? Etkö ole varma mitä tehdä? SOITA neuvontapalveluumme 0600 96 669 ja kysy asiantuntijalta neuvoja  Tai ota kuva hyönteisestä ja oireista niin tunnistamme ongelman ILMAISEKSI! Lähetä kuva oheista lomaketta käyttäen. Neuvontapalvelun hinta (1,19 euroa/minuutti + pvm/mpm).

Täytä oheinen lomake yhteystietoineen sekä kuvineen niin tutkimme onko kyseessä lude. Tämä palvelu on sinulle ILMAINEN !

ILMAINEN luteen tunnistus