TUNNE VIHOLLISESI: LUTEET!

Asuntoon päässeiden luteiden alkuperää on monesti hyvin hankalaa selvittää 100% varmuudella. Monesti lude kannetaan sisätiloihin ihmisen toimesta. Luteita saattaa kulkeentua sisälle ulkomailta palaavan henkilön matkalaukussa - tai vaihtoehtoisesti kierrätyspisteestä (tai roskalavalta) löydetyn, hyväkuntoiselta näyttäneen huonekalun kautta. Kerros- tai rivitaloon päästyään lude saattaa levitä asunnosta toiseen rakennuksen IV-putkistoja pitkin tai lattia- ja seinärakenteiden kautta. Lutikoiden leviäminen ei siis välttämättä johdu niistä ilmoittaneen henkilön omista toimista.

 

Koska lude liikkuu vain pimeässä, näköhavaintoja voi olla vaikea tehdä. Tunnistamisessa avainasemassa ovat luteiden jättämät jäljet. Luteiden ulosteet ovat pieniä mustia pisteitä useimmiten isoissa ryppäissä sängyn rakenteissa, lakanoissa ja muualla sängyn läheisyydessä esim. listoissa ja yöpöydän laatikoissa..

Miten luteet löytävät isäntänsä kun he nukkuvat? Ihminen tuottaa lämpöä sekä hiilidioksidia jonka avulla luteet suunnistavat syömään. Lude on vertaimevä hyönteinen, joka käyttää ihmistä ravintoeläimenään, ja on siten syöpäläinen. Kun luteet ovat aterioineet, luteet palaavat piilopaikkoihin jossa ne voivat olla piilossa jopa viikkoja, ennen seuraavaa ruokailukertaa.

Lude piileksii päivät seinissä, vuoteissa, huonekaluissa, taulunkehyksissä olevissa raoissa, pistorasioiden sekä listojen takana.

Varma merkki luteista ovat puremajäljet yöllä paljaaksi jäävillä ihoalueilla, kasvoissa, kaulassa, käsivarsissa, ja jaloissa. Puremajälki on tummanpunainen ja sitä ympäröi vaaleampi usein turvonnut alue. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin immuuneja puremille joten puremajälkiä ei välttämättä jää ollenkaan. Purema on itsessään usein täysin vaaraton (mikäli henkilöllä ei ole yliherkkyyttä), eikä luteiden tiedetä tällä hetkellä levittävän mitään tauteja. Joissain tilanteissa lutikan purema voidaan virheellisesti sekoittaa myös lintukirpun puremaan.

Aikuinen lude
Luteen purema
 
 
Pitääkö kohdallasi seuraavista kaksi tai useampi paikkansa

Jos valitsit edellisistä vähintään kaksi vaihtoehtoa, sinun olisi syytä tutkia asiaa tarkemmin. Sinulla on hyvin luultavasti luteita jotka on syytä tuhota heti ensitilassa. Luteet leviävät kulovalkean tavoin joten jos ongelmaa ei hoideta heti, leviää tartunta suuremmalle alueelle jolloin luteen tuhoaminen tulee kalliimmaksi.

Bug Busters - Tehokas lämpötorjunta - auttaa sinua pääsemään eroon epämiellyttävistä tuholaisista ja saavuttamaan mielenrauhan. Katso hinnastomme TÄSTÄ ja ota YHTEYTTÄ meihin.

 
 

Älä vaihda nukkumapaikkaa äläkä siirrä tavaroita pois huoneesta jossa epäilet luteita olevan, näin hillitset luteiden leviämistä

Vaikka sinulla ei olisikaan kokemuksia luteista, kannattaa silti olla varovainen varsinkin ulkomaanmatkojen yhteydessä. Luteita saattaa päästä ulkomailla matkalaukkuun, jolloin luteet kirjaimellisesti kannetaan omaan asuntoon matkalta palattaessa. Tästä syystä matkalaukun säilytystä lomakohteessa kannattaa miettiä tarkkaan; laukkua ei pitäisi säilyttää sängyn alla tai lattialla, vaan laukku olisi hyvä nostaa tuolille tai erilliselle telineelle.

Kun palaat lomamatkalta, matkalaukkua ei kannata viedä asuntoon lainkaan, vaan laukku olisi hyvä jättää pihamaalle yön yli jos ulkona on pakkasta vähintään -20°C. Toinen vaihtoehto on viedä laukku saunaan +90°C lämpötilaan vähintään pariksi kolmeksi tunniksi. Saunan lämmetessä laukku on hyvä avata pihalla, ja laukusta tulee poistaa kaikki kemikaalit ja laitteet/esineet, jotka eivät kestä kuumuutta. Ideana on siis nostaa laukku suoraan saunaan, eikä tyhjentää laukun sisältöä asuntoon.