TALOYHTIÖIDEN VASTUU

Jos luteita löytyy jostakin kerrostalon huoneistosta, pitää toimeen ryhtyä heti. Luteiden tarkistus ja torjunta tulee hoitaa siten, että se on kokonaisvaltaista tarvittavassa laajuudessaan. Jos taloyhtiöstä löytyy luteita, ne saattavat levitä talon rakenteisiin ja tämä on aina erittäin vakava asia. Pahimmassa tapauksessa koko talo joudutaan jopa purkamaan. Näitäkin tapauksia on Suomessa ollut.

Jos ludeongelmaan ei tartuta heti, saattavat luteet levitä talon rakenteisiin, jolloin luteiden tuhoaminen tulee maksamaan melkoisesti. Luteista päästään parhaiten eroon, jos ongelmaan pureudutaan viivyttelemättä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä pahemmaksi ongelma kehkeytyy ja kustannukset nousevat laajan levinneisyyden vuoksi.


Lain mukaan kunnossapitovastuu on lähtökohtaisesti osakkaalla, jos luteet pysyttelevät yhdessä asunnossa. Tällöin osakas maksaa itse tuholaistorjunnan.

Jos luteet leviävät asunnon ulkopuolelle muihin huoneistoihin ja kiinteistön rakenteisiin, maksu- ja kunnossapitovastuu siirtyvät taloyhtiölle. Osakas, jonka huoneistosta luteet ovat lähtöisin, maksaa silti itse oman asuntonsa myrkytyksen. Tästä päästäänkin ongelmaan joka on erittäin yleistä. Taloyhtiöiden edustajat ovat sitä mieltä, että asukkaan on maksettava itse luteiden torjunta, eivätkä he ole halukkaita edes keskustelemaan asian hoitamisesta. Tämä on täysin väärä tapa lähestyä ongelmaa. Mitä kauemmin ongelmaa siirretään, sen kalliimmaksi se tulee. Huomioitavaa on, että luteet eivät pelkästään vaikuta asumisviihtyvyyteen vaan ovat sellainen haitta, ettei huoneistossa voi asua niin kauan, kunnes ludeongelma on ratkaistu lopullisesti.

Asukkaan kannattaa olla aktiivinen ja kysellä hieman naapureiltaan, että onko heillä ollut ongelmia luteiden kanssa. Tämä on jostain syystä hieman arka paikka meille suomalaisille, jonka vuoksi moni saattaa kieltäytyä puhumasta koko asiasta.

Oikea marssijärjestys olisi tässä: Asukas löytää luteita huoneistostaan. Asukas ottaa yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön edustajaan sekä mahdolliseen vuokranantajaan viipymättä. Kertoo tilanteen ja pyytää saada luteidentorjunnan välittömästi. Asukkaan tulisi vaatia, että samalla tarkistettaisiin vähintään kaikki naapuriasunnot (seinä, katto. lattia- naapurit) jotta saadaan heti tietää, löytyykö luteita myös muista asunnoista. Jos näin ei toimita, luteiden hävittämisellä yhdestä asunnosta ei ole periaatteessa mitään hyötyä, koska jos ne ovat menneet talon rakenteisiin niin silloin ne tulevat takaisin naapurihuoneistoista. Jos luteita olisi naapuriasunnoissa, maksaja on jo melkoisen selvä eli taloyhtiö, ei vuokralainen tai osakkeenomistaja ellei voida saumattomasti osoittaa mistä luteet ovat levinneet.

Taloyhtiöiden edustajien tulisi ymmärtää, että ludetarkistus tulee tehdä välittömästi, kun luteita löytyy. Tarkastus tulee tehdä kaikkiin naapuriasuntoihin. Taloyhtiön hallituksen tulisi säätää määräykset luteiden varalta. Kun luteita löytyy taloyhtiöstä, tulisi sitä käsitellä samoin kuin vesivahinkoa. Kukaan ei saa kieltäytyä luteiden tarkastuksesta. Jos asukas ei päästä sisään tarkastamaan asuntoa taloyhtiön ilmoittamaan aikaan, on taloyhtiöllä oikeus mennä asuntoon yleisavaimella. Jos näin ei toimita, ei ludeongelmaa saada ikinä ratkaistuksi ja pahin skenaario on, että joku joutuu vastuuseen siitä, että koko talo puretaan.

Lutikka on terveyshaitta, jonka terveysviranomainen voi määrätä hävitettäväksi. Silloin lasku osoitetaan kiinteistön omistajalle. Vakuutukset eivät yleensä korvaa tuholaisten ja hyönteisten vahinkoja.

Hävitä ensin, riitele sitten. Ottakaa välittömästi yhteyttä luteidentorjuntaan erikoistuneeseen yritykseen ja ryhtykää toimenpiteisiin. Hyssyttely tai häpeily ei auta, vaan on ryhdyttävä heti asian vaatimiin toimenpiteisiin. Mitä kauemmin ongelman hoitamista siirtää, sen kalliimmaksi se tulee.

Jos luteita löytyy ainoastaan yhdestä huoneistosta, kannattaa onglema hoitaa lämpötorjunnalla koska silloin voimme tuhota luteet ja niiden munat kerralla. Tällöin ongelmasta päästään eroon päivässä. Lämpötorjunnassa huonekaluja ei tarvitse tuhota eikä sänkyjä vaihtaa.

Jos luteita esiintyy kerrostalon useassa huoneistossa, oikea tapa olisi yhtäaikainen lämpötorjunta jossa luteet tuhotaan samanaikaisesti lämmöllä kaikista niistä huoneistoista, jossa luteita esiintyy. Heti lämpötorjunnan jälkeen huoneistot myrkytetään. Myrkytys toistetaan muutamaan kertaan, jotta kaikki luteet saadaan tuhottua myös rakenteista. Lämpötorjunnalla pystytään tuhoamaan kaikki ei rakenteissa olevat luteet ja munat. Kun päälle tehdään vielä myrkytys, kuolevat luteet myös talon rakenteista.

HUOM: Jos asukasta aiotaan laskuttaa, on myös pystyttävä todistamaan, että asukas todella on luteet taloon tuonut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *