K. Kuolevatko luteet +52c lämpötilassa? Toimiiko lämpötorjunta?

V. Lämpötorjunta toimii kun se tehdään kunnolla ja oikein. On totta, että +52c lämpötila ei oikein riitä tappamaan lutikoita. Meidän kokemuksen mukaan vaaditaan vähintään +60c lämpö, että luteet ja niiden munat kuolevat. Itse käytämme lämpötiloja +70-80c asteessa jolloin voimme olla varmoja, että kaikki luteet ja niiden kaikki kehitysasteet kuolevat. Jos luteet ovat menneet talon rakenteisiin (onneksi melko harvinaista) niin silloin tulisi tehdä lämpökäsittely sekä myrkytys samalla kertaa. Pahimmassa tapauksessa kaikki kiinteät rakenteet pitää purkaa jotta myrkytys ja lämpötorjunta toimisivat.  Päasiallisesti luteet majailevat huonekaluissa sekä sängyn lähettyvillä. Lämpötorjunnalla huonekaluja tai tekstiilejä ei tarvitse hävittää. Joskus ongelma on päästetty asukkaan toimesta niin pahahaksi, että toimenpiteet pitää uusia.  Iloksemme voimme todeta, että meillä on läpmpötorjunnan onnistumisprosentti 99% ensimmäisellä kerralla jolloin uusintakäsittelyä ei tarvita.

K. Olen kuullut, että luteet lähtevät karkuun lämpötorjunnassa. Pitääkö tämä paikkaansa?

V. Olemme myös kuulleet samaa väittämää, varsinkin yrityksiltä jotka eivät itse käytä lämpötorjuntaa. Kyseinen väite on urbaania legendaa. Kun aloitamme lämpötorjunnan, luteet majailevat sillä hetkellä missä nyt sattuvat majailemaan. Yleensä sängyn lähettyvillä odottaen yöllistä ruoka-annostaan. Aloitamme lämpötorjunnan pääsäntöisesti paikasta jossa luteita tai luteiden jälkiä on havaittu. Nostamme lämpötilan niin nopeasti yli +60c asteen, että luteet eivät kerkeä lähtemään karkuun. Yleensä sängyssä rupeaa käymään vilinä jo +45c asteen paikkeilla, mutta tällöin on jo myöhästä. Lämptila nousee minuuteissa tappolukemiin jolloin luteet kuolevat välittömästi.

Luteilla ei ole hätäpoistumis-suunnitelmaa tai muutakaan järjellistä elämää jotta ne voisivat ennalta suunnitella pakoreittejä valmiiksi. Ja ei, luteet eivät pysty tunkeutumaan seinän lävitse toiseen huoneeseen. Ainoastaan siinä tapauksessa, että luteita on satoja, saattaa olla, että luteet siirtyvät huoneista toisiin ilmanvaihtokanavia tai sähkökouruja pitkin, mutta ne ovat sen tehneet jo ennen lämpötorjuntaa. Tällöin ludeongelma on päästetty kasvamaan todella pahaksi jolloin koko huoneiston lämpötorjunta on paikallaan.